NKBFA DS1214 -
Fallet vid kvarnarna.

Fallet vid kvarnarna.
Till höger Ekmöbelfabriken som startade 1908 men huset är från 1870-talet. I ramsågen t.v. förädlades timret och användes till såväl eget bruk som till försäljning. Drivkraften fick man från en turbin vid fallet och el-belysning från en generator. Från och med 1943 blev drivkraften el-motorer.

Ek, björk, mahogny och alm användes för tillverkning av kvalitetsmöbler, både matsals- och vardagsrumsmöbler. Fabriken hade patent på ett bord med höj- och sänkbar skiva. Produkterna såldes över hela landet.
Disponent och chef var C. Johansson. I styrelsen ingick snickarna Hugo Eklund, C.J. Nilsson och Carl Johansson.
Verkmästare var Axel Johansson, tillika framstående bassångare både i manskören S.N. och som solist med orkester. Det var en upplevelse att höra honom sjunga Kung Heimer och Aslög eller i djupa källarvalven t.ex. Det lilla huset vid bron är vattenpassarnas vaktstuga. Vattenståndet fordrade ständig passning varför man hade en anordning med flottörer som stod i förbindelse med en signalklocka inne i stugan. Om vattnet steg för högt ringde klockan. Vattenpassarna kund sova på natten i lugn och ro. Två av dem hette Oskar Henrik Sandberg och Axel Reinhold Jonsson. Sandberg var även brandman.

Ovanför reser sig Folkets Hus som invigdes 6/11 1915. Invigningstalare var ingen arbetare utan en adelsman: Friherre Erik Palmstjerna.
Fototid: 1941-1968.

Objekttyp

Titel

NKBFA DS1214 -
Fallet vid kvarnarna.

Tillkomsttid start

1941

Tillkomsttid slut

1968

Beskrivning


Fallet vid kvarnarna.

Ämne 1

Fors

Motivkategori

Stadsvy

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Södermanland

Motiv - Kommun

Nyköping

Motiv - Socken

Alla Helgona

Motiv - Ort

Nyköping

Motiv - Stadsdel

Öster

Motiv - Kvarter

8 Sågarbacken

Motiv - Gata

Östra Kyrkogatan 5

Motiv - Fastighetsbeteckning

Karlforskvarn

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“NKBFA DS1214 -
Fallet vid kvarnarna.
,” Nyköpings kommuns Bildarkiv, hämtad 15 juni 2021, https://bildarkiv.nykoping.se/items/show/36283.