Hem > Sök i bildarkivet

Sök i bildarkivet

När en bild läggs in i bildarkivet skrivs information om vad bilden föreställer, fotograf, fototid, nyckelord med mera in. Hur bilderna har registrerats har förändrats genom åren och informationen i bildarkivet är inte alltid konsekvent. Ibland har det också smugit sig in fel vid registreringen. Arbetet med att uppdatera och rätta i databasen pågår löpande, men det kan ibland vara svårt att hitta det man söker efter.

Enklast är det att söka genom att använda fältet ”Snabbsök…” längst upp till höger på sidan.

Skriv in det motiv du söker efter, till exempel Storgatan. Klicka på de tre punkterna intill sökrutan och välj vilken typ av sökning du vill göra: fritext, logiskt läge eller exakt träff. Håll musmarkören över frågetecknen som finns bredvid de olika frågetyperna så får du en förklaring på hur de fungerar.

Fritext söker på fristående mönster, det vill säga om du söker på båt så kommer bilder med ordet båt att hittas. Om bilden däremot har ordet ångbåt, så kommer det inte med i sökresultatet.

Logiskt läge betyder att man söker på fristående ord. Sätter du ett minus - före ordet betyder det att du inte vill att detta ord ska vara med i sökningen: till exempel storgatan  -västra. Då ska inte några bilder där ordet västra finns med komma med i ditt sökresultat.

Exakt träff söker ditt valda mönster inom ord, söker du till exempel på ordet båt så kommer träfflistan också att innehålla ångbåt, roddbåtar osv.